FőoldalRólunkFotók és videókElérhetőségJátékokPartnereink
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom.
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom.
A tartalom megtekintéséhez flashplayer szükséges / Nem elérhető a tartalom.
Nyírségi Ejtőernyős Klub    Nyíregyháza Repülőtér út 1.    +36-30-248-8803    +36-20-777-9037
 

Egyéb tevékenységek

 

 

Versenyágak

Az ejtőernyős sportban a következő versenyszámokban rendeznek versenyeket: célbaugrás, stílusugrás, formaugrás, kupola formaugrás, szabad stílus és légdeszkázás.

 

A klasszikus versenyág

Kezdetben sajnos nem a sportszerűség jellemezte az ejtőernyős sportot, és nem jó irányba fejlődött. eleinte a versenyzés legfőbb célja az volt, hogy ki meri az ejtőernyőjét minél később, a földhöz minél közelebb kinyitni. Természetesen ez sok halálos áldozatokat követelt. A Nemzetközi Repülő Szövetség (Fédération Aéronautique Internationale -FAI) feladatául tűzte ki az ejtőernyős versenyszabályok kidolgozását. Így rendezték meg 1952- ben az első világbajnokságot Jugoszláviában.

A klasszikus versenyágnak két verseny száma van:

A célbaugrás: Az ugrás 1000 méter magasságból történik. A verseny célja, hogy egy szivacskör közepén elhelyezett 15 cm sugarú deszk közepén lévő 3 cm átmérőjű kört eltaláljanak. Mindig az ugró először földet ért testrészének távolságát mérik középponttól. A csapatugrásnál a csapat minden tagja egyszerre ugrik ki. Az ugrások alkalmával elért eredményeket (centimétereket) összeadják, és ez határozza meg a végső sorrendet. A technika segítségével ma már a mérést elektromos kijelző (deszk) végzi.

A stílusugrás: A stílusugrás során a 2000 méter magasságból kiugró versenyzők a szabadesés (zuhanás) közben 360 fokos vízszintes váltakozó irányú (bal és jobb) spirál és hátraszaltó kombinációt hajtanak végre. A spirálok irányát a verseny előtt sorsolják. A versenyek során mérik a gyakorlat végrehajtásának gyorsaságát (másodpercben) és a gyakorlat pontosságát. Az nyeri a versenyt, aki az értékelések során a legkevesebb idejű ugrásokat hajtotta végre. A célbaugrás és a stílusugrás eredményeinek összesítésével a versenyek végén egyéni és csapat összetett eredményeket is kihirdetnek.

 

A formaugrás

A csoportos zuhanás az ejtőernyőzésen belül is egy különösen nagy élmény. komoly elkötelezettséget és nagyon sok munkát igényel. Egy jó képességű csapatban, ahol igazán baráti a légkör, fantasztikus érzés együtt dolgozni a többiekkel a levegőben, de még a földön is.

Elsősorban 4 és 8 fős csapatban rendeznek versenyeket, de egyre népszerűbb a 16 fős szám is. A feladat az, hogy meghatározott idő alatt minél több formációt alkosson a csapat zuhanás közben. Ezeket a formációkat az ugrók egymáshoz kapcsolódása hozza létre, kéz illetve lábfogások által. A csapattal egy úgynevezett légi fotós is ugrik, aki a csapat tagja és a versenyen az ő videó-felvétele alapján értékelik a bírók az ugrást. Egyszerre kell gyorsnak és pontosnak lenni, ami egy olyan helyzetben, mint a levegőben zuhanás sosem lehet könnyű.

 

A kupola forma ugrás 

A kupola-formaugrás az ejtőernyőzés azon része, amelyben az ejtőernyősök nyitott kupolával, előre eltervezett módon összekapcsolódnak. Kettő vagy több ejtőernyős vesz részt benne és az ejtőernyősök a nyitott ejtőernyők különféle részét megtartva építik fel a látványos formákat.

 

Szabad stílus 

Az ejtőernyős zuhanás közben mindenféle testhelyzetet vesz fel. Például fejen, ülve, állva (mint egy kereszt) zuhan. Mindezt egyedül vagy másokkal együtt is lehet tenni.

 


TörténelemEjtőernyős képzésTandemugrásEgyéb tevékenységekDokumentumokMédiamegjelenéseink
FőoldalRólunkFotók és videókElérhetőségJátékokPartnereink © 2008.03.31, Nyírségi Ejtőernyős Klub